Bakterier Gjør Indigo Dye More 'grønn'

- Sep 28, 2018-

Et papir publisert i media rapporterer om en miljøvennlig metode for å produsere indigo fargestoffer fra genmodifiserte bakterier. Den representative blå av denimstoff kommer vanligvis fra indigo. Denne biologiske metoden for å syntetisere og anvende indigofargestoffer unngår behovet for skadelige kjemikalier.

 

Naturlig indigo kommer fra planter, som har blitt utvunnet fra planter i tusenvis av år og brukt som et blått fargestoff. Imidlertid har den moderne etterspørselen etter dette fargestoffet ført til fremstilling av indigo ved kjemisk syntese i industriell skala. Prosessen involverer en rekke farlige kjemikalier som kan forårsake miljøskader.

 

John Dueber fra University of California, Berkeley, og kollegene hans skapte en "grønn" måte å produsere indigo ved å bruke genmodifiserte bakterier som produserer en beslektet forbindelse, indol. Indol er iboende ustabil, men forskere har funnet et enzym som stabiliserer indol ved å koble det til et sukkermolekyl. Dette enzymet møter bakterier for å produsere blå foreldreurin, som lett kan isoleres og konserveres i lang tid. Senere, da det var tid for farging, konverterte et annet enzym urinindigo direkte til stoffet.

 

Forskerne antyder at metoden deres for å produsere indigo ennå ikke er praktisk for industriell produksjon, men kan på sikt gi et mer bærekraftig og miljøvennlig alternativ til dagens kjemiske prosesser.